lördag 30 april 2011

Bild via Pinterest.
 En trevlig valborg önskar jag er.

Kram-
h.

naturliga leenden. finally.

Det där med kungligheter och deras privatliv intresserar mig inte alls. Låt de göra vad de vill med vem dem vill och hur dem vill. Sen kan man ju förstås diskutera det där med att oavsett vad de gör så gör de det med skattepengar. Såg några bilder från dagens bröllop. Åh herre jösses så trist. Stackarna. En av de lyckligaste dagarna i deras liv och de får stå där som skyltdockor. Hittade den här fina bilden på Prins Charles och sönerna och tyckte den var så himla fin. Naturlig och glad. Skönt för dem att få såna stunder av att kunna vara den person de vill vara och ändå vara ok.

fredag 29 april 2011

stoff och stil.

Bild: Stoff och Stil
Nu vill jag bjuda på ett riktigt hett tips för alla er som gillar att sy, virka, sticka och pyssla i största allmänhet. Och även för er som hatar att sy, sticka och virka men som ändå vill låta er inspireras av en massa fina bilder. Stoff och Stil is da shit! En tygbutik som finns som fysisk butik på Svågertorp i Malmö och Drammen (Norge) och snart öppnar en butik i Göteborg. Men som tur är har de även en webbutik för alla oss som inte bor på promenadavstånd direkt.

För saken är nämligen den att man inte kan sluta glo på alla de där bilderna. Man bara älskar alla, ok då inte alla kanske men de flesta av miljöerna som visas i deras kataloger. Man vill göra 100 lapptäcken, virka galet stora filtar och sy bebiskläder på löpande band samtidigt som man stickar ponchos och stoppar nån härlig nysydd soffkudde. Man blir liksom besatt och tappar fullständigt allt vett och besinning man någonsin haft.

Och bra priser på tyger, passpoalband, garn and so on and so on. Så därför är mitt råd att bläddra många gånger och skriv därefter en lista på allt du vill ha. Glöm bort listan en vecka eller två och kom igen när de rationella tankarna återvänt till hjärnkontoret. Ta det rådet från en som lärt sig empiriskt. Learning-by-doing som man visst säger inom pedagogiken.

Bilder ur Stoff oh Stils hemtextil-katalog.

När vi var i StoffochStil-butiken i Malmö för ett par år sedan fick Vincent tag på ett skyltex av en virkad tygelefant och vägrade släppa den. Han skulle ha den. Så var det bara. Jamen självklart min son ska du ha en virkad elefant sa mamman som visst glömt att hon bara virkat en 2 meters garnmask i 5:ans syslöjd. Men det gick, tog endast 1,5 år att färdigställa och missbildad blev den men so what? Jag gjorde den själv och Vincent blev nöjd. Numera sover den i hans säng varje natt. Kolla in elefanten här. Det var för övrigt mitt allra första inlägg i bloggen.

Jag skulle gärna vilja veta vem som stylat och fotat i Hemtextil-katalogen för fint är bara förnamnet. Katalogen finns i bläddringsbar form på deras sida. Klicka här. Enjoy!

Kram-
h.


tisdag 26 april 2011

smakråd, tack.


Gamla loppisfyndade solstolar för 40 spänn ska få nytt liv. Nu vill jag höra vad ni tycker. Ska stommas målas och isåfall i vilken färg? Tyget de ska kläs med är ett ganska starkt tyg från IKEA som jag gillar jättemycket. Både mönstret och färgerna. Det var för övrigt det här tyget jag ville använda som duk förra julen då jag blev nedröstad med ett vrål. Har du missat detta kan du läsa om det här.


Förr var det en rastafarisolstol. Det syns. Röd, gul och grön markisväv. Coolt. Men jag tänker mig stommen vit, svart, turkos, röd eller orange. Eller kanske naturell för den är så himla fint sliten.

Vad tror du blir fint?

Kram-
h.

ett första intryck.


Så var det då hallen ja. Så här ser den ut. Inte heller här kör vi med taklister. Vi gillar ju den ruffa och bohemiska stilen med sågspån som singlar ner lite då och då. Hemtrevligt, lite gammeldags sådär och, som sagt,  bohemiskt. ;)

Hallen är ju det som ger första intrycket av hemmet. Det man vill förmedla initialt till sina gäster ska finnas med här säger de som vet. Inredare och psykologer antar jag. Jag vette tusan om jag vill förmedla till mina besökare att de nästan blivit färgblinda. Ska försöka ta in mer färg tror jag. Hur det nu ska gå till.
De flesta bilderna är mina egna foton och skisser. Det är så himla smidigt att göra egna för man tröttnar ju efter ett tag. Då ger man bort dem. Eller slänger. Eller ber barnen fylla i med tusch sådär fint som bara dem kan. En bild på en kvinna med svallande hår och svalt leende. Och liten näsa. En önskesjälvporträtt helt enkelt. Fina hjärtan producerade på dagis som jag och Freddan fick på Alla hjärtans dag. Vincent bestämde att de skulle hänga där och så fick det bli. Bra val av vår lille estet. Det sneda fotot visar mig och Zach, fotot under en sovande Zach. Den bilden är jag helt kär i. Den kommer då aldrig att bytas ut. Nederst är ultraljudsbilderna av Vincent. De måste också vara kvar. På nåt konstigt sätt tycker jag verkligen det syns att det är just Vincent på de där bilderna. Fastän jag vet att en gris och en människa ser typ likadana ut i den veckan. Inte riktigt kanske men nästan. För jag önskar ju så himla mycket att jag redan då visste hur frisk och fin han skulle bli.

Babuschkorna och syntavlan har jag visat tidigare. Nämligen här.
Ett älskvärt litet slöjdalster från klass 4. Jättefin som omålad tycker jag.

Den där flätade korgen/lådan är inte bara hur fin som helst utan även mycket praktisk som vant- och mössförvaring. Vad jag ska ha den till nu när den säsongen är över vet jag inte. Bikinisar, luftmadrasser och tonvis med solbrillor kanske. Den skarpögde kan se att det hänger ett par miniglajjor i hornet på nån av bilderna...
Skoskåpen är IKEAS billighetsvariant. Jag sågade till bitar i MDF som jag slipade av och målade vita. De fick bli en kant runt skåpen för att göra dem lite mer till EN möbel. En enhet liksom.

Kram-
h.

måndag 25 april 2011

hallen kan vänta.


Oh my lord vilken dag. Det är inte klokt att kunna sitta nästan naken i solen på en sten nere vid sjökanten innan björkarna ens slagit ut ordentligt. Inte klokt men alldeles alldeles underbart. Det skulle ju bli bilder på hallen sa jag i förra inlägget men det får vänta. Den här dagen håller jag gärna i kvar i hjärtats känslorum. Länge.



Det här är den näst bästa påskhelgen jag upplevt. Den bästa var för 12 år sedan. Lika fint väder som nu. Jag satt på en bänk utanför USÖ, njöt av solen och väntade på att värkarna skulle komma igång. Nästa morgon kom han. Den finaste lilla pojke jag någonsin sett. Men jag var ensamstående med mitt lilla knytte. Att inte ha någon att dela den största av glädjor med var en djupare sorg än det faktum att mitt barn bara hade en förälder. Nu är vi två vuxna och två barn. Och det är våra barn. Jag är deras mamma och han är deras pappa. För föräldraskapet sitter inte i generna, det sitter i att lära cykla, att lägga peng i vattenglaset för första tappade tanden, att ta de där snacken om känslor och utanförskap, att filma varenda skolavslutning på knaggig videokamera, att säga nej till att spela tv-spel när solen skiner och att skjutsa på träning flera kvällar i veckan året runt. Såna grejer. Att finnas där och att älska. Av hela sitt hjärta.


 Hoppas ni, mina vänner, haft en lika fin dag som vi.

Kram-
en salig h.

lördag 23 april 2011

Blå himmel och vinden i håret. Vilken påskafton vi haft. Lovely! 

Mina barn gillar att hoppa. Men vem gör inte det? :)

Vincent, snart 3 år, på studsmattan tidigare idag.

Zach trixar på brädan. 11 år då fotot togs. Branäs Big Air 2010.
Har det här blivit en fotoblogg? Nej, det hade jag inte tänkt men fotografering är ju också kreativt. Eller hur? Imorgon tänkte jag dock visa lite bilder från vår tavelvägg i hallen. Jag är en tavel-fetischist också. Inte bara stol-sucker. ;)

G'natt vänner.
Sleep tight and don't let the bed bugs bite!

Kram-
h.

fredag 22 april 2011

tips för pysselsugna.

Ett kort inlägg för att tipsa er om otroliga bloggen Made by Joel. Han delar med sig av massor av pyssel och bra gör-det-själv tips. Ofta med mallar så det är bara att skriva ut och köra igång. Nåt för alla helt enkelt.

Jag är riktigt sugen på:
 Tumble bunnies. Finns mall på sidan. Vi skulle tävla och jag skulle vinna. ;)

Ugglemobil. Jag skulle göra min i färgade kartongark. Turkos, brun och vit tror jag.

Operahuset i Sydney. Skriv ut, klipp, färglägg och lek. Hela familjen. Mamman kan leka att hon sippar vin på nån tjusig bar i kajen, pappan att han fiskar vithaj. ;)

deadliest catch?


Nä, kanske inte Berings sund, 20 meter höga vågor och galna vindhastigheter men väl en liten krabbfiskare.

Jag längtar mig blå efter stekande sol, "livsfarligt" krabbfiske och smältande mjukglassar. Men snart så. Det är på g. Det känns. Trots att det regnar i min lilla stad den här morgonen.

Förresten, brödbaket lyckades. Jag är jätteförvånad. Det är andra gången jag lyckats få till ett bröd som inte smakar jäst. *nöjd*


Ha en härlig Långfredag!
Kram-
h.

torsdag 21 april 2011

All-in.

För några dagar sedan uppvaktade vi min svägerska som fyllde år. Vi brukar hålla låg profil när det gäller presenter oss vuxna emellan men en blomma får man alltid. :) Och en bit tillböjd rostig ståltråd om man har tur. *s*

Världens enklaste sätt att skapa egna små väggord, krukdekorationer eller vad man nu vill. Min ståltråd hittade jag i skogen vid stugan. Nån bonde har väl slängt den där i hopp om att den skulle förmultna... Tack för det säger jag. En tång och lite fantasi är allt som behövs för att få finfina kreationer.

  Hej alla fina påskkärringar och påskgubbar!

Vi, eller rättare sagt jag eftersom jag är den enda som pyntar och piffar i hemmet, har inte påskpyntat alls. Inte så mycket som ett litet handmålat ägg eller dagisgjord kyckling. Än. Apropå pynt, i julas hade jag och min härliga sambo ett samtal som lät såhär ungefär:

- Men du, kan vi inte ta fram iallafall några tomtar. De kan vara små. (pappan)

- Nej, inga tomtar! Aldrig i livet! Bara dem som barnen gjort på dagis! Absolut inga porslinstomtar med spade över axeln eller sånt fult! (Bäst att vara bestämd från början tänker jag.)

- Jo men för barnens skull menar jag. Så det blir lite mer julstämning. (omtänksamma pappan spär på med argument)

- Aldrig i livet. Vi kan ha julstämning utan tomtar. Och dessutom ska vi ha gran. Det kan räcka. (jag ser framför mig ett hem översållat av tomtar, gräsliga juldukar och blinkande renar)

- Vi har ju för f*n inte ens julgardiner. Samma jämt. Man vet ju inte om det är höst eller vår eller vad det är. Och sen ville du ju ha plastgran. Det kommer aldrig Zach gå med på. (pappan känner att de vettiga och känslovädjande argumenten inte biter. Lite högre tonfall.)

- Okej då, vi får väl ha en riktig gran då. Men den åker ut i mellandagarna! (Jag kapitulerar. Men bara liiite.) Och sen har vi ju en amaryllis! En äkta! Det är ju typiskt jul. (pekar mot amaryllisen i glaskruka med mossa. Jättefint och juligt enligt mig)

- Men den är vit. Som allt annat. Inte mycket till julstämning kan jag meddela. (pappan som tycker att det ska vara rött för att ge X-mas feeling börjar lacka *höhö* ur)

 - Bla bla bla....

Ja ni hajjar läget. Tilläggas bör att jag försökte använda ett jättejättefint retroinspirerat ljusblått och mönstrat tyg som duk på julbordet med lite udda porslin i ljusa färger (ni kan se det framför er va? ;))men blev nedröstad med ett vrål av de 2 äldre herrarna i huset. Och jag gav mig direkt, la på en stor röd linneduk och alla var glada och nöjda. För rött SKA det va på julen. :)

Vid närmare eftertanke ska jag nog åka ner på "stan" och inhandla lite gult pynt. Nån plastkyckling på ICA och lite fjädrar i allsköns färger. Hittar jag nån hare tar jag den också. Jag går all-in den här påsken. För barnens skull. Så det blir påskstämning. 

När jag var klar med "Mia <3" gjorde jag en liten kärleksförklaring till Freddan. Jag <3 dig. Fast det blev visst på danska eller nåt. Men vad spelar det för roll. Jag hjärtar honom på alla språk.
Jeg <3 deg. Till den omtänksamma pappan.
En inspirationsbild med väggord i ståltråd från Dixie. Jättefina och hur enkla som helt att göra själv. Då får man dessutom välja egen text. Barnens namn över deras sängar (bra idé jag kom på nu, det ska jag göra! Och spraymåla i nån fin färg), "välkommen" att sätta på husväggen i entrén, kryddnamn att ha som pinnar i landet eller i krukorna. You name it... Jag har alla möjliga hjärtan, hjärtan med pärla som hänge i mitten, stjärnor osv i krukor. För väggord gör man bara  en "pigg" på ett par cm i vardera ände och spikar/borrar ett lika stort (eller något mindre) hål i väggen gär det ska sitta och trycker dit. Voilá! Snyggt om det är ett par cm luft mellan väggen och ordet så man får en dekorativ skugga.


Jag använder både galvaniserad och rostig ståltråd beroende på användningsområde. Tänk på att rosten kan färga av sig på en ljus vägg, eller vita kläder. Vill man ändå ha rostig look kan man lacka. Ståltråd finns i olika tjocklekar och kostar bara några tior/rulle på Biltema, järnhandeln, ICA Maxi.... Dessutom tycker barnen det är väldigt kul att vara med. Då kan man ha en tunnare och mjukare tråd som de kan böja med fingrarna utan tång.

Jäklar, det blev långt. Hoppas ni orkat ta er ända ner hit. ;)

Glad påsk önskar jag er alla! 

Kram-
h.


onsdag 20 april 2011

Vincents vimplar.


Såhär blev vimplarna jag sydde i fredagskväll. Kunde inte riktigt hålla mig....Ni vet ju hur det är, det kliar i fingrarna och man bara MÅSTE. ;) Med facit i hand skulle jag satt de tätare och tydligen trodde jag att lillemans rum var 7 meter långt för det var ungefär så lång jag gjorde skapelsen. Ögonmått som en mullvad.

Vincent blev jätteglad och säger varje kväll -Titta så fint jag har fått! Då blir modershjärtat varmt. Men jag vet ju att det inte räcker med en liten vimpel för att skänka innerlig glädje till det lilla livet så länge till. Glädjen är ju densamma oavsett ålder men föremålet förändras. Till det dyrare ska jag säga. Det som nu är en vimpel kräver en ny X-box konsol eller liknande om 10 år....

Ni visste väl att det senaste inom heminredning är att skippa taklisterna? Bara för att få den där bohemiska & ruffa känslan som är så härlig och avslappnad. Den stilen anammar den här trendiga familjen. ;)

Ha en go kväll vänner!
Jag ska sätta in ett bröd i ugnen och hoppas på mirakel. Wish me luck (innehar OS-guld i grenen sämsta bagerska).

Kram-
h.

 

tisdag 19 april 2011

Morgonens timlön: 12 000

Rihanna höll på att sätta dit mig för fortkörning imorse. NA-NA-NA-NA-NA COME ON! vrålade hon. Ja för tusan tänkte jag. Basen pumpade, inälvorna hoppade, solen sken, glajjorna på snoken och blytung pjucksula. Fort gick det. Men jag klarade mig den här gången också. *phew*
Sensmoral of the day: No more Rihanna in da car. Speciellt inte om solen skiner.


 Det tog uppskattningsvis 10 sek från det att min hökblick upptäckte den mobila fartkameran och jag gissar att jag sparade 2000 kr. Alltså, 2000 x 6= 12000 kr.
Undrar vad jag ska köpa för fint för de pengarna? ;)
Over and out amigos.
Nästa inlägg ska handla om viktigare saker. I promise. Nämligen piff. ;)
Kram-
h. som i Hamilton
(ni vet Lewis Hamiton, Formel 1 världsmästaren) ;)
 
Rättelse: Jag är kemist men kan inte räkna. *pinsamt* 2000 x 6 är 12000 men det är ju såklart minutlön. Timlönen måste ju såldedes bli 12000 x 60= 720 000
Big bucks alltså.
 

fredag 15 april 2011

Friday feeling.

You make me happy. Ljus i burk med doft av jordgubbar. Lagerhaus, 39 kr.
E n underbar dag. Blå himmel och strålande sol i ottan. Jag är tokpeppad för helg, hur är det med er? Det ska ju bli riktigt fint väder. *whii* Det får nog bli en hel del utefix med andra ord. Men först en annan liten detalj, världens bästa jobb. ;)

Ha en riktigt sweet fredag vänner!
Kram- h.

onsdag 13 april 2011

4i1. En win-win situation.


Jag nämnde ju att jag blev så glad när jag kom hem från jobbet. Min snälla sambo, med en ängels tålamod, hade nämligen släpat min 4i1-möbel till plats #4 och nu kändes det rätt. Där ska den få stå. För övrigt precis där luftvärmepumpen satt tidigare. :) Det var väl ingen som på fullaste allvar trodde att jag monterade bort den enbart för skåpets skull? Nog för att jag kan ha galna ideér. Ganska ofta om man frågar Freddan. ;) Men SÅ galen är jag inte. Nä, den skulle bort iallafall eftersom vi (läs: Freddan) ju ska panela om huset här i sommar. ;)

Fast jag önskar att jag hade ett sånt där härligt luftigt hus med gigantiskt långa vita väggar och minst 5 meter i takhöjd för då skulle den där möbeln göra sig mycket bättre. Men det är väl bara att acceptera att man bor i en 40-tals villa med medellängd på hel vägg är ungefär 2,5 meter...

Den är dock vitmålad. Vet inte vad jag tänkte. Jag är ju inget fan av vitt som bekant. Men jag måste nog revidera det där märker jag. Hur som helst så tog jag förnuftet till fånga och gick och köpte ljusgrå färg. Så får det bli. En annan dag när jag har tid. Och foga ska jag göra. Och kanske måla sidan på den där lilla byrån högst upp med griffeltavelfärg. Och knoppar måste jag köpa. Hittade fina på inreda.com. Ska bara bestämma mig.

Ljusstakar i betong i bilden ovan. Lätt som en plätt att göra själv. Betong i muffinsformar och tryck i värmeljus. Lägg på tyngd. Låt torka långsamt. Klart!
 En win-win situation helt enkelt. Mer plats i garaget, jag slapp sälja och mer förvaring inne. Toppen! Men jag kunde inte hålla mig med alla de där fina tygerna. Så jag gör en vimplar-på-rad i blått, grönt och rosa till Vincents rum. :-)

Sov gott vänner, nu ska jag hoppa isäng!
Kram-
h.

Fina fynd.


I dag åkte jag upp till Erikshjälpen på lunchen. Och det var en himla tur det för jag hittade så många fina tyger. Eller örngott, påslakan, dukar och gardiner är det nog tänkt att vara. Mycket olika färger och mönster. I like! Det kan vara väldigt varierade grad av fynd på Erikshjälpen tycker jag. Ibland hittar man ingenting alls man fastnar för men andra gånger, som idag, är det precis som om någon vänlig själ rensat ur sitt hem på allt det som jag verkligen gillar. Tack ni gamla tanter och farbröder som inte eldat upp, kastat bort, gjort bil-poleringstrasor och god-knows-what av era gamla sängkläder!

Jag har en hel del tyger sedan tidigare, kan liksom inte låta bli att köpa dem när de ligger där på hyllorna och i princip kräver att få följa med hem. Vad ska man göra? Bara att betala helt enkelt. :-) Jag ska kanske sy nåt fint lapptäckte till Vincents docka Olle. Han ligger allt som oftast och fryser i en rottingkorg full av bilbana. Dessutom har han mässlingen, en ovanlig sort med blå prickar över halva kroppen. Kan ju inte vara så skönt. Eller kanske ska det bli ett stort lapptäcke till koj-bygge. Eller vimplar. Eller så sprayar man lim på trista förvaringsboxar och klär in dem i tyg. Vi får se.

Dessutom hittade jag en gammal resväska eller koffert som man väl sa på den gamla goda tiden. 25 kr kostade den. Men den ska inte ha kvar sin nuvarande skepnad så länge till. Jag ska visa så småningom vad det blir av den.

Efter Erikshjälpen skyndade jag in på en ny secondhandbutik som öppnat här i stan. Hittade det fina tyget med röda fjärilar och fick en karamellstrut på köpet. Det var ju gulligt.



Hörs senare!

Kram- h.

tisdag 12 april 2011

PRIDE 2011

Man kan tro att det är Pridefestival här i vår lilla stad. Och tänk så härligt om man kunde ha samma öppenhet och vida vyer i alla små hålor som i större städer...

Lilla Vincent, snart 3 år, älskar färgglada kläder och det är jag inte sen att hänga på. Igår när vi skulle åka till affären skulle han absolut ha sin fina mössa på sig trots +18 på termometern. Även stora sonen gillar färg, fick knallblå chinos när han fyllde år för en vecka sedan och blev jättenöjd. Han är dock lite mer restriktiv med att bli fotad. ;)

Det var faktiskt ett av mina nyårslöften, att klä mig mer färgglatt. Dagens outfit på mig *kollar ner*: svartvit sjal, grå cardigan, vit och röd top *yes!*, blåjeans och svartvitrutiga strumpor. 

Nyårslöften var väl till för att brytas eller hur var det nu igen? *harkel*

Visst blir man så himla glad när man ser kläder med färg?

Kram-
h.

PS. Idag när jag kom hem från jobbet möttes jag av en glad överraskning av min vabbande sambo. Mer om det senare kära ni. *cliffhanger* ;) DS


lördag 9 april 2011

DIY: Tine K lampa.


Det bidde en lampa av dejten med Mr Singer. Ljusgrått tyg som egentligen är en scarf hittade jag på rean. Lampskärmen har jag haft i flera år på "lagret", dvs garaget. Man ser såna här fula gamla skärmar ofta på loppisar och secondhandbutiker. De flesta människor tycker de är fula och äckliga när de har sitt originaltyg vilket jag är villig att hålla med om men det gäller att kunna se formen och potentialen. Liksom se förbi allt det där skitiga och fula. Jag strippade den på gammalt tyg och tvättade av ställningen innan jag började. Såhär gjorde jag:

Scarf från Hemtex. Reapris 99 kr.

2 gamla lampskärmar fick bli en. Den virkade spetsen på scarfen sprättades bort. Jag mätte och nålade för att få rätt fållbredd samt "invik". Dvs den delen av tyget som går in under och över lampan.

Där (nederst och överst) syr man en smal kanal där man trär ett smalt resårband. Resårbandet håller tyget på plats, fint och spänt.
Bilden till vänster visar en riktigt Tine K lampa (lånad från Julias vita drömmar). Till höger min skapelse, lite annan proportion men ändå inte helt olik.

Ska man köpa en Tine K lampa får man ge ca 3000 kr för en skärm av samma storlek som min. De är jättefina och alldeles säkert ett mycket bättre hantverk än min. Jag har bara sytt gardiner och lite kuddfodral tidigare men jag tycker ändå jag fick till det ganska bra. Jag har heller aldrig sett en Tine K på riktigt så jag vet inte riktigt hur de ser ut i detaljerna. Men jag tycker mig kunna se ett fint veck överst på bilderna jag kollat så jag försökte göra nåt liknande genom att sy en smal kanal just i överkanten på skärmen.

Frågan jag ställer mig själv, och er, är om det är värt 3000 för att få en äkta eller om det är ett lika bra val att göra en egen. Egen design, inte exakt likadan men ändå en helt ok lampa. Vad tycker ni?

Kostnad: scarf 99 kr, resårband 20 kr och gammal lampskärm på loppis 15 kr. Totalt alltså 134 kr plus en kvälls fredagsmys med Singer. Inte så betungande. Jag fick ju dricka vin samtidigt. ;)

Observera att den är ljusgrå, inte vit. ;)

 Jag gillar den. Vad tycker du?

Kram-
h.