lördag 27 augusti 2011

jag = en awardwinner. alldeles alldeles galet.

 
En glad, nyvaken och rufsig jag poserar med den fina statyetten vid 6-snåret den här morgonen. (dålig kvalité eftersom min kamera ibland inte riktigt vet vad den ska göra efter att jag dränkte den i en halvliter vatten i onsdags....)

 Den fina statyetten. Den ska minsann få pryda mitt kontor for ever end ever. De dagar när jag undrar vad fasen jag håller på med ska pepp-glo på den och komma ihåg känslan när jag fick den.

 Jag vann!! Helt sjukt! Ja det här är helt galet. Och jag kan knappt fatta det och är så där satan-i-gatan-glad! Jag var ju på konferens i Bryssel hela veckan som gick. Det är en årligt återkommande konferens som gick i San Antonio, Texas förra året och innan dess i Peking. Nästa år blir det Cairns, Australien. Det är en ganska stor konferens, ca 900 deltagare var det det här året från 48 länder. Det var en väldigt givande vecka på många sätt. Många intressanta diskussioner med andra forskare från olika delar av världen, trevliga middagar (varenda kväll närmare bestämt) med både liveband, dans och mingel. Och som grädde på moset vann jag en award som jag mottog på den avslutande banketten i torsdagskväll. Den heter Otto Hutzinger student award och består i en glasstatyett och en finfin prissumma. Student är nämligen vad vi doktorander är inom den akademiska kretsen, icke-student blir man först när man disputerat, dvs avlagt sin doktorsexamen. Så det här priset ges till någon som hållit en bra presentation. Och det gjorde tydligen jag. I tisdags närmare bestämt. 13:40 var det min tur att kliva upp på podiet med mic, storbildsskärm och allt. Jag är alltid jättenervös innan jag går upp men så fort man tar första steget upp där och blir presenterad av ordföranden släpper nervositeten och det är bara roligt.Titeln på min presentation var "Fluorotelomer acids found in humans highly exposed to fluorotelomer alcohols". Jag talade om våra senaste forskningsresultat, pratade halter och tidstrender av olika fluorerade miljögifter och visade även en del grafer, diagram och bilder. De där fluorotelomer acids, telomer-syror är faktiskt en nyhet inom forskningen, det är aldrig någon som tidigare hittat de där i människa, endast i djurförsök. Så det är ju såklart jätteroligt att kunna berätta om. Och varför är detta så viktigt? Jo därför att de här fluorerade miljögifterna (som tex PFOS, PFOA och FTOH) används massor till bland annat ytbehandling av kläder (allväderskläder typ GoreTex), möbler och mattor (för att de inte ska bli fläckiga), texilier, micropopcornpåsar (för att popcornen inte ska fastna), hamburgerpapper (för att vi inte kladdet ska gå rakt genom hamburgerpappret) etc etc etc....listan är lång på alla de sätten vi kan få i oss de här ämnena. De har halveringstider på många år och är troligtvis cancerframkallande hos människa. Sen finns det vissa ämnen som FTOH som kan brytas ner i människan och bli en av de här kemikalierna som är cancerogen och har långa halveringstider. Som tex FTOH. Så om FTOH finns i luften och andas in tas den upp av kroppen och omvandlas till PFOA som sannolikt är cancerogent. Det betyder ju att man inte bara kan förbjuda PFOA utan måste också förbjuda FTOH och alla andra ämnen som kan bli PFOA. Är ni med i resonemanget? :-)

Mitt projekt är ju bara så himla kul!! Jag jobbar med amerikanska och svenska längdlandslagens vallateam. Att få hänga med dem på Världscuptävlingar och samla in blod och luftprover varje vinter är bland det rolgaste man kan göra. Vallarna är så jäkla trevliga och dessutom hur bra som helst på det där med skidpreparering.

Och för att inte tala om mina FANTASTISKA kollegor. Alla mina härliga, fina tjejer. Och våra 2 superbraiga professorer. Vi är verkligen ett superteam och stöttar och peppar varandra som bara den. Våra professorer tror verkligen på oss och ger oss en sån frihet i arbetet att utvecklas. Ibland behöver man den där extra puffen i rätt riktning och då vet man att man får den när man mest behöver det och det är en skön känsla. Det låter kanske klyschigt men jag hade aldrig fått det här priset om det inte vore för alla kollegor. Egentligen är jag säker på att vem som helst av oss kunde fått det för de andra brudarna är verkligen supergrymma på att stå där uppe och prata.

Så; Anna Kärrman, Jessika Hagberg, Anna Rotander, Samira Salihovic, Ingrid Ericson-Jogsten, Bert van Bavel och Gunilla Lindström. TACK TACK TACK!! You rock!!

Stor kram till er allihopa!

10 kommentarer:

Ninette sa...

Stort grattis! Vilken fin award, och vad intressant det som du forskar i! Hoppas dom som lagstiftar också hänger med i forskningssvängarna och gör nånting mot sånt där. Använder du själv GoreTex-kläder och sånt? Det här är ju verkligen (ännu) ett argument för begagnade kläder och möbler, så man slipper såna där kemikalier!

Anonym sa...

STOOORT GRATTIS!!!!!
Den var du värd!
Monica

Petra / Popetotrora sa...

Så himla kul för dig! GRATTIS!!

Johanna Stålros sa...

Du är ju så grym det är klart du skulle vinna den!!!!! grattis fina du. Njut av detta. kram johanna

Anonym sa...

Gud så roligt! GRATTIS! Fasiken vad stolt du måste vara!
Jag har hört talas om vallateamet och arbetet ni gör ihop. Imponeras av forskningen du gör runt miljögifter.
En annan har ju inte aning om att pappret som hamburgaren levereras i innehåller miljögifter, fokuserar ju på hamburgaren. Tyvärr, kanske man ska tillägga.
Keep up the good work! Kramis Pernilla (grannen). =)

Anonym sa...

Jätteroligt Helena!
Så himla spännande forskning som du håller på med!! Jag kan tänka mig att ytbehandlingarna säkert inte redovisas i särskilt hög grad. Finns det något speciellt man ska hålla utkik efter? Synonymer för de här ämnena är ju säkert ganska vanliga...

Kram Marie
(Brännström)

sara sa...

Stor grattiskram!! :) ses till helgen ;)

Anonym sa...

Grattis Helena! Vad kul att du fick sånt fint pris! Och lite tillskott i panelkassan sitter ju inte illa det heller :-) Kram, Maja

Pysselpralinen sa...

Åh vad jag blir glad när jag läser det här! Delvis blir jag ju glad för din skull för att du har fått ett pris, superkul!:) Men jag blir också glad för att du beskrev din forskning på ett sätt som jag, som är väldigt oinsatt i ämnet, ändå kan förstå. Och det är ju ett jätteintressant ämne. Och läskigt.
Jag förstår verkligen varför du fick priset! Grattis! Hoppas att du fortsätter sprida din kunskap på det här lättillgängliga sättet även till oss utanför universitetsdörrarna, för det behövs forskare som du som kan kommunicera med oss "puckon" så att vi också fattar!:-)

Sanna/Pysselglädje sa...

Grattis till priset! Vilket viktigt och intressant ämne du forskar på! (och skitläskigt...) Håller med pysselpralinen, tack för att du sprider infon och för att du gör det på ett så lättförståeligt sätt!!