måndag 20 juni 2011

a'dam by me.


 Husbåt eller ubåt?

 Jag tror banne mig att det finns fler cyklar/person i Amsterdam än i Peking. Kände så iallafall. Det är cyklar ta mig fasen ÖVERALLT!

 Sjukt snygg graffiti. Jag önskar jag kunde måla såhär. Förresten, igår var jag och Zach på graffitikurs. Det var bland det roligaste jag gjort och han blev helt såld på sprayfärger. Nu ska vi lägga en jättebeställning på allsköns kulörer. Jag ska berätta mer om det en annan dag. :)

 Coffeshop. Det finns huuur många som helst i Amsterdam och nej man behöver absolut inte gå in för att bli hög. Det räcker med att passera utanför. Man är passiv rökare in an instant vill jag lova. På just den här kaffebutiken sålde de även frön om man nu skulle vilja odla sina egna kaffebönor. Gud så behändigt.

Bor man på husbåt får man betala en årlig skatt på 28 euro/m2 plus vattenavgift som visst var ganska kostsam. Det har därför blivit nästan lika dyrt att bo på kanalen som i ett hus. Det finns 3500 lagliga husbåtar på Amsterdams kanaler.  Låter otroligt mycket tycker jag. Men sen är de ju också överallt. Precis som cyklarna.


 Superfin butik som heter noosugar.nl. Kolla färgerna! Ett riktigt lyckopiller! Finns även som webbutik här.

Se ni hur det svarta huset lutar utåt? Vi fick lära oss att de flesta husen i centrala Amsterdam byggdes under 16-1800-talet och då betalade man skatt efter hur brett hus man byggde. Alltså byggde de fleta väldigt smala hus. Och väldigt höga. Men det betydde att trappan invändigt blev extremt smal. Därför byggde man in en krork längt upp på husfasaden där man kunde hissa upp möbler med rep istället för att bära invändigt vilket ju oftast var omöjligt. Och av just den anledningen byggde man även husen så de lutade lite utår, för att lättare hissa upp stora saker. Himla fiffigt. Än idag använder man de här krokarna när man flyttar in eller ut ur sin bostad. Coolt.

 Galet snygga butiken Sukha Amsterdam. Jag tyckte jag kände igen den och när jag frågade ägarinnan om det möjligen var så att jag sett hennes fina butik på flera ställen i bloggvärlden sa hon att det skrivits en hel del på senare tid vilket visade sig stämma när jag googlar butiken. Fler än jag som stengillar de überfina sakerna de importerade själva från Indien. Hett tips om du ska till Amsterdam! Den ligger på Haaarlemmerstraat 110, ca 10 minuters gångväg från centraltågstationen.

Himmel. Say no more. Magiskt.

Kort sagt- resan var kanonbra. Konferensen likaså.

Kram-
h.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Så koselige bilder... Graffiti kunsten var så fin.. Klem henriette

Malin på pastill.nu sa...

Vilka vackra bilder du tagit. Jag har bott utanför Amsterdam under ett halvår och tycker du har återgivit staden på ett otroligt fint sätt!

Skjerstad sa...

Amsterdam er en by jeg har lyst til å besøke :) Du har mye fint å vise . Likte så godt bildene av skyene ;)

Hilsen Janne

Johanna Stålros sa...

Vilka underbara bilder, så kul att se lita av Amsterdam. grafittin är grymm. Kram Johanna

tinajo sa...

Tokhärliga bilder - tack för att vi fick "följa med" lite! :-)

Petra / Popetotrora sa...

Wow! Så mycket fina, häftiga och roliga bilder! Ser ut att ha varit en bra resa. :-)

Sara sa...

Åh vilka härliga bilder! :)