lördag 25 juni 2011

om det där med genusperspektiv inom förskolan.

 Min dag började med en maxdos Cocillana. Hostan gav vika. Riktigt skönt. Vi tittar på Fåret Shaun men Vincent vill hellre se Stora maskiner vilket till vår besvikelse är bortplockad från SVTPlays hemsida. Ute spöregnar det och det känns som det kommer bli en ganska soft innedag. Jag har grym kreativ lust och måste nog ta och måla och sy idag. Och fortsätta på min uggleburks-virkning. Barnen vill säkert vara med, de har som tur är ärvt sin mors pysselådra. ;)


 Gårdagens middagssovande Vincent. Jag beundrade hans hår.

En personal på dagis frågade mig vid 2 tillfällen när vi skulle klippa honom. Den här mamman exploderade vid andra förfrågningen och sa den där personalen ett sanningens ord om genustänk. Dessutom blev jag skitförbannad när jag hörde hur hon pratade om Vincents hår framför de andra barnen, hon sa att de vill att han ska vara mer som en pojke. Att de måste sätta klämmor i håret på honom när de ska äta. Jag upplyste henne om att det är PRECIS så här mobbing föds. Vissa borde inte få arbeta med barn. Nu är hon pensionär. Tack och lov. Jag blir arg bara jag tänker på det där.

En annan gång när jag hämtade sa personalen med ett väldigt ursäktande tonfall: Det är en prinsessa du får hämta idag... Jaha, va roligt! sa jag. Vincent hade handväska, rosa tyllkjol, en röd och en gul högklackade och körde dockvagn i lekhallen. När han såg mig ropade han: Mamma titta så fin jag är!! Och det var precis det han var. Jättefin. Han har också en väldigt färgglad mössa som han älskar. En gång frågade en personal om det var Pridefestival i hallen när vi kom. Fast hon sa det på skämt det vet jag. Och det ser verkligen ut som en PRIDE-mössa. Kolla det här inlägget får du se.

Bild: CreativeKristi.com
   Idag ska jag testa det här tricket för att få mjuka sköna bilder även om man använder blixt. Ta ett businesskort (heter det verkligen så?) och fäst under blixten enligt bild. Ljuset kommer mestadels att studsa uppåt men även till viss del gå genom pappret och lysa upp objektet. Jag återkommer med bildbevis. :)

De flesta läser Sköna hem, Bolig Magasinet, Residence and so on. Jag är så törr så det fnasar om mig- jag läser.....håll i er.....NATURVETARE! ;) Inga härliga DIYtips eller färgkoordinerade moodboards men ändå en väldigt intressant tidning om man, som jag, vill veta det senaste inom naturvetenskaplig forskning och innovation.

Ha en fin dag!

Kram-
törrisen.


7 kommentarer:

tinajo sa...

Trist med sådana fossiler inom förskolan. Jag är före detta förskollärare (bytte karriär när jag fick MS) och stötte på några sådana under min yrkeskarriär - men som tur är så börjar de sållas ut.

Härliga bilder! Jag försökte det där "korttricket" en gång men måste gjort fel, det blev heltokigt. Ser fram emot rapport så kanske jag lär mig. :-)

Sara sa...

Åh jag älskar första bilden på Vincent. Det är du som får ta och lära mig lite knep på PS nu hörrudu! ;)

Jag ligger på latsidan med PS och har inte tid eller ork till att pilla och öva. Men lite tips från dig mottages varmt ;)

Idag vet jag inte, hade faktiskt tänkt mig en påhälsning i Grönbo men vet att JImmy tänkt meka bil som ska va klar nästa helg. Så får se om vi hinner. När ska ni ut dit? Vore ju kul att ses nå snart!

Kram!!

Nina sa...

När jag blev tilsammans med honom som nu er min mann blev det uppståndelse bland dom äldre kvinnorna i slekten. Han hadde långt hår!!!! Det var seriöst KRIS. Og dom höll på. Helt til min goda morfar med tydlig röst sa: Han kan vara en fin mann även om han har långt hår.

Og det visade sig at dom her kvinnorna efter et tag skulle komma at förguda denna mann ;). Och tycker INTE om när jag tar fram hårhistorien.

Min son har ofta hatt långt hår - men förra året villa han klippa sig kort. Jag tycker nestan att det inte er min son längre - för det är fortfarande konstigt. Men - man vänjer sig nog ;).

Att vara pedagog - som jag är själv - handlar så mycket om respekt. Men det er ju lov med lite humor.

Tusen takk för att du lämnade så trevlig kommentar inne på min blogg ;). Glad midsommar!

Johanna Stålros sa...

Läckra bilder du tar!!!! Ska bil spännande att följa din rapport! Önskar dig en fin fortsatt helg/ Kram Johanna

Ninette sa...

Äh, vilken tönt till dagispersonal du har råkat på, men tur att hon inte finns kvar där i alla fall. Jag tycker det är skönt att höra om andra föräldrar än oss som också låter sina söner ha långt hår om dom vill det. Vi får hela tiden höra från släkten och omgivningen att sonen borde klippa håret, att det blir för varmt med långt hår och a tt det är i vägen när han cyklar eller äter mat osv. Samtidigt har jag själv långt hår och inte en enda kotte säger nånting åt mej! Snacka om könsdiskriminering, det gör mig så arg, men som tur är bryr sig sonen inte. Än så länge i varje fall.

Maria - Mary made this sa...

Jag hade också blivit j-kligt förbannad. Usch för förskolepersonal som dömer barn efter utseende. Räcker det inte med att världen är så hård och tuff när det gäller utseende ändå?
Kram
Maria

Krickelin sa...

Åh, man blir ju såå trött. Har också fått höra sådant från dagis med kläder osv. Trist.
vad fin han är, fantastiskt foto det där med nappen. :)